Skip to content

Netissä pelattavat autopelit

Hyppää kuskin penkille ja valmistaudu polttamaan kumia alan parhaimpien autopelien parissa! Autopelit ovat kuuluneet videopelien klassikoihin jo siitä lähtien, kun lajityypin ensimmäinen peli Gran Trak 10 julkaistiin vuonna 1974. Nykyään autopelit ovat siirtyneet nettiin ja niitä on tarjolla varsin runsaasti. Netissä ajetaan kilpaa, tuunataan menopelejä ja suoritetaan erilaisia tehtäviä auton ratissa. Useita pelejä voi pelata paitsi pöytälaitteen selaimessa, myös kätevästi mobiliilaitteen näytöllä. Myös pelien hinta vaihtelee laidasta laitaan – joidenkin parissa voi viihtyä jopa täysin maksutta.

Autoilu kiehtoo kenties enemmän miehiä, mutta ei naispelaajiakaan sovi unohtaa. Yksi asia yhdistää kaikkia netissä pelattavia autopelejä ja se on rakkaus lajiin. Kumin katku, vauhdin hurma ja viimeisimmät tekniset ominaisuudet tekevät autoilusta harrastuksen, jonka voi ulottaa kilparadoilta ja autotalleista mukavasti omaan olohuoneeseen tai mobiililaitteiden ja kehittyneen teknologian ansiosta jopa paikallisbussiin. Lataa haluamasi peli netistä tai päivitä java-liitännäiset ja pelaa suoraan verkossa. Napauta mieluisa peli päälle ja ripusta ruutulippu seinälle, nyt mennään!

Kaupunkiajot ja kaahailupelit

Kaahailupeleissä mennään nimenmukaisesti talla pohjassa ja vauhti nousee näissä peleissä lukemiin, joihin ei parhaimmillakaan Saksan autobahnoilla ylletä. Usein pelien tapahtumana paikkana on jokin kaupunki tai muu urbaaniympäristö, jossa pelaaja kisaa joko muita pelaajia tai tietokoneen ohjaamisia ajajia vastaan. Tavoitteena on usein, mikäpä muukaan, kuin nopein kierros ja ensimmäiseksi maaliviivan ylittäminen. Autot näissä peleissä ovat usein virtaviivaisia urheiluautoja, kuten Porsche, Dodge Viper, Ferrari, Chevrolet Corvette, Ford Mustang tai Lamborghini.

Toinen peliskenaario, jota kaahailupeleissä tavataan, on niin sanottu takaa-ajo. Tällöin pelaajan tulee paeta poliisia tai muuta ”vihollista” laittamalla kaasu pohjaan ja väistelemällä erinäisiä esteitä. Jos pelaaja saa sinniteltyä kyttien edellä tarpeeksi kauan, on voitto varma, mutta jos siniset valot välkkyvät takapeilistä, on peli pelattu. Takaa-ajopeleissä saatetaan nähdä poliisi ja roisto -asetelman ohella tilanne, jossa hulluksi tullut taksikuski laittaa kaahailullaan kaupungin täysin sekaisin. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi NY Cab Drive, Taxi Driver 2 ja Taxi Madness.

Rallipelit ja muut kilpa-ajot

Suomalaisten sanotaan olevan varsinaista rallikansaa ja tämä väittämä näkyy paitsi rallikuskien runsaassa määrässä maamme asukaslukuun nähden, myös netin rallipelitarjonnassa. Rallipeleissä viiletetään menemään pitkin metsiä ja soraratoja tarkoituksena löydä muut kisakumppanit laudalta. Vaikeutta lisäävät erilaiset esteet, kuten tielle kaatuneet puunrungot, jyrkät mutkat ja liukas maasto. Pelit voivat myös jäljitellä todellisuutta ja auto rikkoutua pelin tiimellyksessä, jos siihen kohdistuvat iskut ovat liian kovia eikä iskunvaimennus ole kunnossa. Testaa maastoajotaitosi esimerkiksi netistä ladattavassa pelissä BMW M3 Challenge.

Kuten jo mainittu, netissä on mahdollista kilpailla paitsi ohjelmistoa, myös muita pelaajia vastaan. Erityisesti Steam tarjoaa retromuistoja henkivän mahdollisuuden kaahata kilpaa kavereiden kanssa. Suomalainen Iceflake Studios on tuonut arcade-kaahailuin takaisin verkkoon ja kisaamaan pääsee samanaikaisesti jopa 10 pelaajaa. Race Online -peli sisältää noin sata monipuolisiin ympäristöihin sijoittuvaa kilparataa. On tavallisia kilparatoja, erämaiden jääteitä, laavan täyttämiä tasankoja ja jopa maailmanlopun jälkeisiä kaupunkeja. Lisää ratoja on mahdollista rakennella itse pelin mukana tulevalla rataeditorilla.

Vauhdin hurmaa mobiilissa – Project Cars GO

Android- ja iOS-laitteille, sekä muille käyttöliittymille, on ladattavissa App Storesta tai Play-kaupasta monia erilaisia autopelejä. Osaa voi pelata lataamisen jälkeen offline-tilassakin ja kuluttaa näin esimerkiksi bussimatkaa lajin hengessä. Vauhdikkaat pelit on optimoitu pienemmille näytöille toimivasti ja pelin pelaaminen tapahtuu usein mobiililaitetta liikuttamalla ylös ja alas sekä puolelta toiselle erillisten näppäinten painelemisen sijaan. Pelaa pelejä kuten Extreme Car Driving Simulator, Traffic Racer tai City Car Driving. Kiinnitä huomiota pelille annettuun tähti-luokitukseen ja lue muiden käyttäjien mielipiteitä.

Eräs mainio vaihtoehto on Project Cars GO. Tämä kaahailusimulaattori on iOS-mobiililaitteille julkaistu autenttista mobiilia kilpa-ajoa lupaileva peli Slightly Mad Studios ja Gamevil-pelitaloilta. Julkaisupäivää ei ole vielä julkaistu, mutta odotukset ovat korkealla. Pc:lle, Xbox Onelle ja PS4:lle julkaistu Project Cars -pelisarjaa täydentävä uutuus sisältää lisensoituja autoja sekä kustomointivaihtoehtoja. Nyt tämä realismia tavoitteleva autoilupelisarja Project Cars kääntää keulansa kohti mobiililaitteita. Jos sarjan merkit pitävät paikkaansa, tulee myös mobiilipelistä löytymään yksittäisiä kisoja, harjoittelua, yhteisöhaasteita, moninpeliä ja jonkinlaista uramoodia.

Mitä eroa on matalilla ja korkeilla grafiikkasetuksilla?

Autopeleissä on mahdollista ihailla harvinaisiakin automalleja ja on tärkeää, että pelikokemus ei jää huonon grafiikan tai hitaan nettiyhteyden varjoon. Valitse graafisesti hyvin toteutettu peli ja varmista, että pelilaitteesi näyttöasetukset ovat kohdallaan. Huono, pätkivä internet-yhteys voi himmentää grafiikoiden terävyyttä ja pahimmissa tapauksessa katkaista koko pelin, joten ennen pelaamisen aloittamista, varmista, että olet operaattorisi hyvällä kantoalueella. Kun pikselit ovat korkealla, voi ihastella autojen pienimpiäkin yksityiskohtia. Kokeile 3-D-pelejä kuten Urban Crusher 3 tai Lose the Heat 2 ja nauti.

Kuvakulma – First Person vai lintuperspektiivi?

Useat autopelit asettavat pelaajan graafisesti istuman suoraan ratin taakse ja kuvakulma jäljittelee tosielämään varsin taitavasti. Näissä nk. ”First Person”-peleissä pelin tapahtumat soljuvat silmien edessä samoin ja kuvakulma sijoittuu pelaajahahmon taakse. Pelaaja ei esimerkiksi näe taakseen, eikä voi tietää mitä kulman takana on ilman, että katsoo sinne. Kuvakulma tekee kokemuksesta autenttisemman ja persoonallisemman kuin lintuperspektiivi, mutta saattaa myös aiheuttaa pahoinvointia. Tämä on kuitenkin tottumuskysymys ja erityisesti rallipelien pelaajat vannovat 1st-person-kuvakulman nimeen ja pitävät sen haastavuutta vain plussana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *