Skip to content

TOP-7 Autopelit pelikonsoleilla

Autopelien suosio peligenrejen joukossa on tasaista. Vauhti ja vaaralliset tilanteet houkuttavat aikuisia ja lapsia, oli sitten kyseessä moottoritiellä kaasutteleminen tosielämässä tai virtuaalinen kilpa-ajo ruudun välityksellä. Autopelien suuren suosion taustalla on myös se seikka, että kaikentyyppisen moottoriurheilun ystävät löytävät itselleen sopivan pelin. On ultrarealistista rata-ajoa, on Fast And Furious -tyyppistä katuajoa, arcade-kaahailua, enemmän tai vähemmän todenmukaista rallia ja niin edelleen.

Olipa sitten pelikonsolina PlayStation, Xbox tai mikä hyvänsä, ensimmäisellä pelikerralla pelaajan huomio kiinnittyy ensimmäiseksi painikkeisiin ja ohjaukseen. Liiketunnistimilla varustetut nykyohjaimet kykenevät kyllä tarkkoihinkin manöövereihin, mutta auton hallinta peliohjaimella vie usein muutaman testiajokerran. Monissa peleissä “ratin jäykkyyttä” ja aliohjautuvuutta voikin säätää asetuksissa, jolloin tuntuma autoon välittyy ohjaimen kautta pelaajalle paremmin. Tai sitten voi lisätä realismia hankkimalla lisävarusteina myytävän ratti ja polkimet -setin.

1) Need for Speed

Need for Speed -pelisarja on ajopelien fanien joukossa käsite. Vaikka pelin tarina ja tyyli ei miellytäkään, NFS on saanut paljon kehuja myös pelikriitikoilta komeista grafiikoista ja tekstuureista. Need for Speed -pelissä ostetaan, viritetään ja ajetaan komeilla katukisa-autoilla, jotka on mallinnettu ihan oikeista automerkeistä, kuten Nissan Skylinestä tai Mitsubishi Lancer Evolution X:stä. Suurin osa kisoista ajetaan valaistuilla kaduilla pimeän tullen.

Jo vuonna 1994 lanseerattu pelisarja on jo miltei kolmenkymmenen pelin mittainen. 2000-luvun alkupuoliskolla lanseeratut Underground, Underground 2 ja Most Wanted saivat hyvän vastaanoton pelaajilta ja arvostelijoilta ja ne viitoittivatkin pelisarjan tulevaisuutta vahvasti. Muutamia floppejakin Electronic Artsin hittisarjaan mahtuu: vuonna 2008 julkaistu Undercover oli yllä mainittujen menestyspelien jälkeen ensimmäinen pettymys NFS-faneille ja pelisarjan viimeisin osa Payback (2015) on myös saanut keskinkertaiset arvostelut.

2) F1 2018

Suomihan on formulahullu kansa, sen tietävät kaikki. Siksi myös F1-pelit ovat suosittuja Suomessa ja koko Euroopassa. Ensimmäinen Formula 1 -peli näki päivänvalon vuonna 1996 ja siitä asti pelisarjassa onkin julkaistu uusi osa vuosittain. Vuoteen 2007 asti pelien julkaisijana toimi Sony, kunnes päävastuu siirtyi aiemmin muun muassa kuuluisasta Colin McRae -rallipelistään tunnetulle Codemastersille. Sarjan uusin peli F1 2018 julkaistaan näillä näkymin elokuun lopulla.

F1-peleissä tapahtumapaikkoina toimivat luonnollisesti Formula 1 -radat. Pelkän ajamisen lisäksi pelit sisältävät paljon simulaatioelementtejä ja aivan kuten oikeassakin F1-sirkuksessa, pelaaja saa vaikuttaa auton ohjattavuuteen, rengasvalintoihin, säätöihin, tallitaktiikkaan ja niin edelleen. Nykyisissä F1-peleissä on muiden suurten urheilupelien tapaan uramoodi, jossa kuljettaja luo itselleen nimeä ja niittää mainetta nousten aina pikkutalleista Ferrarin ja Mercedeksen kaltaisiin huipputiimeihin. Lisenssipeli sisältää kaikki aidot kisaradat, -tallit ja -kuljettajat.

3) Gran Turismo

Siinä missä F1-sarja keskittyy moottoriurheilun kuningasluokkaan, Gran Turismo -pelisarjassa pyöritään rata-autoilun maailmassa. Euroopassa vuonna 1998 julkaistu alkuperäinen Gran Turismo mullisti autopelikentän ja sitä edelleen pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaana videopelinä, ottaen siis huomioon senhetkisen tekniikan. Pelissä oli erilliset pelitilat aidolle simulaatioajolle ja vapaammalle arcade-kilvoittelulle ja se sisälsi jopa 140 automallia ja 11 eri rataa. Peliä myytiin maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

Vuoteen 2018 mennessä Gran Turismo -pelisarjassa on julkaistu yhteensä seitsemän varsinaista peliä, kun pienimuotoisia “välijulkaisuja” ei oteta huomioon. GT on läpi sen historian tunnettu äärimmäisen aidon oloisesta grafiikastaan, mutta mitä erikoisinta, realistinen vauriomallinnus koodattiin peliin vasta vuonna 2010 julkaistuun Gran Turismo 5 -peliin. Silti sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen onnistuneimpana ajopelisarjana sen grafiikoiden ja realistisen ohjaustuntuman vuoksi.

4) Forza Motorsport

Forza Motorsport -peli julkaistiin vuonna 2005 suoraksi kilpailijaksi Gran Turismo -sarjalle. Jo seitsemänteen osaan ehtinyttä pelisarjaa julkaisee Microsoft Studios PC:lle ja Xboxille – sitä ei siis ole saatavilla PlayStationille lainkaan. Tietoinen konsolirajaus sulkee pois paljon potentiaalisia pelaajia, mutta Forza Motorsport (fanien kesken pelkkä Forza) on kerännyt jo uskollisen pelaajakunnan. Useasti palkittu pelisarja pitää sisällään useita verkkopelitiloja sekä uramoodin.

5) FlatOut

Suomalaisen Bugbear Entertainment -yhtiön kehittämä FlatOut-peli herätti ajopelipiireissä kuhinaa julkaisuvuonnaan 2004. Pelissä olikin sangen omalaatuinen lähestymistapa ajopeleihin: realistisen rata-ajon sijasta FlatOutissa kilpailtiin jokamiesluokan kisojen tapaan metsissä ja hiekkaradoilla vanhoilla, muokatuilla henkilöautoilla. Pelaaja pystyi kehittämään autoaan voittorahoillaan ja avaamaan uusia kisaluokkia ja ratoja. Fysiikkamallinnus oli ennennäkemättömän aitoa, sillä kaikki rataelementit rengaspinoista ja aidoista lähtien hajosivat niihin osuessa hidastaen matkantekoa.

6) My Summer Car

Toinen hyvin uniikki kotimainen ajopeli on vuonna 2016 julkaistu My Summer Car. Hurtilla huumorilla höystetty autopeli on saanut indiejulkaisuksi todella suurta kulttisuosiota, kun monet tunnetut Twitch-striimaajat ovat innostuneet My Summer Car -pelistä. Pelissä tarkoituksena on kasata auto eri puolilta maaseutua löytyvistä osista ja ajaa sillä. Mitään sen suurempia tavoitteita ei siis ole, vaan kyseessä on eräänlainen “köyhän miehen autosimulaatio”.

7) Burnout

Need For Speedin lisäksi Electronic Artsilla on myös toinen supersuosittu ajopelisarja nimeltään Burnout. Idea on pitkälti sama kuin Need For Speedissä, mutta kolarin sattuessa jälki on hurjempaa. Pelissä nähdään paljon rajuja törmäyksiä ja ketjukolareita, joissa peltiä lentää. Burnout alunperin esiteltiin ajopelien ystäville vuonna 2001 ja toistaiseksi viimeisimmässä osassa Burnout Crash! onkin tarkoituksena luoda juuri mahdollisimman suurta hävitystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *